2014. december 21., vasárnap

Gyermekünk géphasználatának és internetezésének felügyelete 2.

Gyermekünk géphasználatának felügyelete kulcsjelentőségű, hiszen sokkal több időt töltenek a fiatalok - ahogy ők mondják -  "gépezéssel", mint bármilyen más szabadidős tevékenységgel. Én abban bízom, hogy erre egyre több szülő is rájön, és figyelemmel kíséri, sőt, irányítja gyermeke számítógép használatát. Ennek érdekében egy három folytatásból álló cikksorozatot írtam, melynek második része a gép használatának felügyeletéről szól. Korábban szó esett már a tudatos internethasználat kialakítására használható, a gyerekeket hasznos szóbeli tanácsokkal ellátó Dolphin Knight Light programról, míg az harmadik részben az internet szűréséről, illetve a látogatott oldalak nyomon követéséről lesz majd szó.
Remélem, tényleg felismerik a szülők és nagyszülők ennek a jelentőségét, mert az otthoni géphasználat irányítására csak és kizárólag nekik van lehetőségük. A tanárok maximum orientálni tudják a gyermekek figyelmét, azt is többnyire csak mérsékelt sikerrel. Ha az "ősök" erre nem fordítanak kellő figyelmet, annak visszavonhatatlan következményei lesznek. Márpedig, figyelembe véve a sorozat első részének megosztási számát, illetve azt, hogy a Dolphin Knight Light programot mennyien töltik le, vannak ezen a területen problémák. Aztán majd nehogy másokban keressük a hibát, mert én előre szóltam! Szóval tessék már venni a fáradtságot, és elolvasni a cikksorozatot, na és főleg megfogadni a benne foglalt tanácsokat!

A Windows "Szülői felügyelet" alkalmazás szolgáltatásai

Elsőként fussuk át, hogy mire is lehet szüksége egy szülőnek annak vonatkozásában, hogy a csemetéje géphasználatát irányítsa:
  • be kell tudnia szabályozni a számítógépezés időszakait,
  • továbbá meg kell tudnia akadályozni, hogy nemkívánatos programokat futtasson a csemetéje a gépén (beleértve a játékokat is).
Tudom, sokan ezt is ide sorolják, hogy az internethasználatot is felügyelnie kell, de ezt a feladatról egy másik szolgáltatás segítségével fogjuk majd megoldani, ezért külön fogjuk tárgyalni.

Előkészület

Elsőként létre kell hozni egy külön úgynevezett felhasználói fiókot a gyermekünknek, és a saját, rendszergazda jogosultságú fiókunkat jelszó védetté kell tenni. Ennek lépései a következők:
  • A "Start menüből" lépjünk be a "Vezérlőpult" alkalmazásba, majd a jobb felső sarokban lévő keresés mezőbe kezdjük el gépelni, hogy "Szülői felügyelet". Amint megjelenik, kattintsunk rá;
Ezt az opciót keressük
  • Ha a saját fiókunkhoz nincs jelszó, akkor előbb azt kell megadni, amihez kattintsunk a képen is jelzett linkre, majd adjuk meg a jelszót (kétszer, hogy a véletlen elgépelés nehogy problémát okozzon később), végül kattintsunk rá az OK gombra;
Előbb ide kattintsunk
Azután adjuk meg a jelszót, végül OK
  • Ha nincs még fiókja a gyermekünknek, akkor előbb azt kell létrehozni. Ehhez kattintsunk az "Új felhasználói fiók létrehozása" linkre, majd adjuk meg a fiók nevét (célszerűen gyermekünk neve, jó eséllyel Bence, Anna, Máté, Viktória, Boglárka, stb.), végül kattintsunk a "Fiók létrehozása" gombra;
Adjunk hozzá egy új fiókot a gyermekünknek
Adjuk meg a fiók nevét, majd kattintsunk a gombra
  • Kattintsunk rá gyermekünk felhasználói fiókjára, melyhez meg akarjuk adni a szülői felügyelet beállításait, de előtte kapcsoljuk ki a "További szolgáltatók" területen a szolgáltatót, ahogy azt az ábrán is lehet látni (erről a következő részben lesz majd szó);
Kapcsoljuk ki a további szolgáltatót, majd kattintsunk a felhasználói fiókra
  • Itt most jó sokáig fog dolgozni a gép. A kapott ablakban elsőként kapcsoljuk be a szülői felügyeletet, majd állítsuk be a szükségesnek ítélt szabályokat.
Kapcsoljuk be a felügyeletet

Szabályok megadása

Ahogy az látszik is az előző ábrán, többféle korlátozást is bevezethetünk:
  • idő,
  • játék,
  • program.

Időkorlátok

Minden magától értetődő, de azért leírom a lépéseket, hogy nehogy bele se merjen valaki vágni a korlátok megadásába:
  • Kattintsunk rá az "Időkorlátok" linkre;
Kattintsunk ide
  • Állítsuk be minden napra, hogy mikor használhassa csemeténk a gépet. Ehhez egy-egy óra megadása érdekében kattintsunk a rács megfelelő értékére. Ha hosszabb időt szeretnénk megadni, akkor azt húzással is megtehetjük. Befejezésül nyomjuk meg az "OK" gombot;
Jelöljük ki a szabad órákat
  • Tényleg csak akkor fér majd a számítógéphez, hiszen a mi fiókunk jelszó védett, a sajátjába pedig csak a megadott időpontokban tud majd belépni.

Játékok

Amennyiben azt is szabályozni akarjuk, hogy milyen játékokkal játszhasson gyermekünk, akkor kattintsunk rá a "Játékok linkre:
    Így indítsuk az eljárást
Korhatár és tartalom szerinti engedélyezés
Mielőtt részletesen is belemennék a szabályozás ismertetésébe azt kell tudnunk, hogy elvileg minden játékot minősíteni kell. Erre létezik egy részletesen kidolgozott rendszer, melynek PEGI (Pan European Game Information - Egységes Európai Játékinformációs Rendszer) a neve. Részletek a témával kapcsolatban itt olvashatók, de a lényege röviden az, hogy korhatár és tartalom (erőszak, szex, szerencsejáték, vulgáris beszéd, stb.) alapján kell besorolni minden játékot.
  • Ha korhatár és tartalom alapján globálisan akarunk játékokat engedélyezni, akkor kattintsunk a "Játékminősítések leírása" linkre. Ezt követően adjuk meg, hogy milyen játékokkal játszhsson gyermekünk. Ha egy játék PEGI besorolással nem rendelkezik, azokat eleve letilthatjuk. Szerintem minden nagyon világos, de egy példát mutat az alábbi ábra (Bendegúz 16 éves, és tényleg szolid játékokat akarunk neki engedélyezni).
Ezt válasszuk a játékok minősítés szerinti tiltásához
Eléggé sok a tiltás
Kivételek megadása
A PEGI besorolása alapján egy játék vagy letiltásra kerül, vagy engedélyezett lesz. Ezt azonban mi egyenként felülbírálhatjuk a következő módon:
  • Elsőként az "Adott játék letiltása vagy engedélyezése" linket válasszuk. Ezt követően csak be kell jelölnünk, hogy az egyes játékok eredeti besorolásuk szerint szerepeljenek ("Felhasználói beállítások"), mindig játszhatóak ("Mindig engedélyezve"), vagy mindig tiltottak legyenek ("Mindig tiltva");
Ezt akkor válasszuk, ha egy-egy játék besorolását felül  akarjuk bírálni
Amit kell, egyenként állítsunk át
Minden játék letiltása
Néha egy-egy gyerekbe belebújik a kisördög, és ilyenkor valamivel fegyelmezni kell. Hatásos módszer a játékok eltiltása, amit így tehetünk meg:
  • Ha minden játékot le szeretnénk tiltani, akkor a rádiógombbal válasszuk ki a "Nem opciót. Ezt alkalmazzuk mondjuk büntetésként;
  • Minden játék letiltása itt lehetséges

További programok

Amennyiben a gépen lévő további programok vonatkozásában is szabályokat szeretnénk megadni, tegyük a következőket:
  • Kattintsunk rá a "Megadott programok tiltása és engedélyezése" opcióra;
Elsőként erre kattintsunk
  • Várjuk meg, amíg a rendszer összegyűjti a gépre telepített alkalmazásokat, majd egyenként adjuk meg a kívánt lehetőséget;
A szokásos módszerrel jelöljük ki, hogy mit akarunk engedélyezni
Mint látjuk, tényleg nagyon jól beszabályozhatjuk, hogy gyermekünk mit és mikor tehessen a gépen. Mindezeken kívül azt is megadhatjuk, hogy az interneten milyen oldalakat látogathasson. Erről fog szólni a cikksorozat harmadik, befejező része.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése