2014. december 21., vasárnap

Gyermekünk géphasználatának és internetezésének felügyelete 1.

Közeleg a karácsony, és sok-sok gyerek fog számítógépet, vagy valamilyen számítógép bővítést (egy új képernyőt, gyorsabb processzort, nagyobb memóriát, jobb egeret, stb.) kapni a Jézuskától. Azután, ahogy ők mondják, kockásodni kezdenek (vagy csak tovább kockásodnak), és rengeteg időt fognak a gép előtt tölteni. De, hogy ez alatt mivel foglalkoznak, azt a legtöbb szülő nem igazán tudja felügyelni. Pedig van erre is lehetőség, csak ezen a területen a legtöbbeknél szinte teljes a tájékozatlanság. Mivel ez gyakorlatilag minden családot érint, remélem sokan fogják ezt a cikksorozatot nagyon hasznosnak ítélni.
De miről is lesz szó? A három részes sorozat elemei a következők:

  1. tanítsuk meg gyermekeinket a tudatos internethasználatra,
  2. felügyeljük a számítógép használatát,
  3. továbbá felügyeljük az internethasználatot is.

Adjunk hasznos tanácsokat gyermekeinknek az internet használatához

Gondolom sokan rögtön visszakérdeznek: hogy adjak tanácsot a gyermekemnek, ha én sem vagyok igazán profi az internet használatában?
A Dolphin Knight (Delfin Lovag)
Nos, roppant egyszerű a megoldás: telepíteni kell egy erre a célra szolgáló alkalmazást, például a Dolphin Knight Light (Delfin lovag) nevű, magyar fejlesztésű, ingyenes programot. Bár ez csak 2-3 percet igényel, ennek ellenére a programocska tényleg nagyon hasznos tanácsokat fog adni csemeténknek. A kicsik nem fogják utálni, mert a kedves figura minden egyes alkalommal csak 20-30 másodpercig hátráltatja a böngészést.
De mit is nyújt ez a program? Minden alkalommal, amikor elindítanak egy böngészőprogramot, egy kis delfin lovag ad egy rövid, de tényleg hasznos szóbeli tanácsot, amiből aztán idővel magabiztos tudás fog kialakulni. Összesen mintegy 3 tucat alapvető szabályt tudunk ezzel garantáltan átadatni a kicsiknek, mivel rengetegszer fogják őket hallani. A fejlesztő weboldala szerint egy év alatt minden egyes szabályt nagyjából ötvenszer fognak hallani a gyerekek. Nincs az a szülő, aki akárcsak tized ennyiszer, vagyis ötször elmondaná teljes egy év alatt ezeket az alapvető ismereteket. Az egésznek két feltétele van:
  • legyen hangszóró a gépre kötve,
  • továbbá telepítsük a programocskát.

A Dolphin Knight Light telepítése

A következőkben tehát részletesen ismertetem a telepítés (pillanatnyilag, vagyis 2014 december 22-én érvényes) menetét:
  • Nyissuk meg a program letöltésére szolgáló weboldalt innét, vagy a keresőbe beírt, jól megfogalmazott kulcsszavak (dolpfhin knight light) segítségével;
  • Töltsük ki az űrlapot, majd kattintsunk rá a "Letöltés" gombra;
Töltsük ki, majd "Letöltés"
  • Adjuk meg a letöltés mentési helyét (feltéve, hogy úgy állítottuk be a böngészőt, hogy erre rákérdezzen). Javaslom, hogy a letöltött programokat külön-külön, a program nevével megegyező mappákba mentsük el, hogy később is meglegyenek. Ez a gép esetleges újratelepítésekor majd nagyon hasznos lesz;
  • Ha a böngésző - mivel nem túl gyakran töltik le a programot - rákérdez, hogy letöltse-e. Ekkor nyissuk le a gombot, majd válasszuk a "Megőrzés" opciót;
Nyissuk le, majd "Megőrzés"
  • Kattintsunk rá a letöltött fájlra, és indítsuk el a telepítést;
Erre kattintva indítsuk a telepítést
  • Az ekkor kapott ablakban kattintsunk a "Futtatás" gombra;
Válasszuk a "Futtatás" opciót
  • Látszólag semmi nem fog történni, de valójában telepítésre kerül a program. Csak éppen erről elfelejt minket tájékoztatni.
Mint azt már írtam, ezt követően a böngészőprogramok elindításakor először egy rövid, de nagyon hasznos szóbeli tanácsot fog elmondani a program.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése