2017. január 11., szerda

Jelszavak

Egy korábbi cikkemben már esett szó a jelszavakról, az azok kezelésével kapcsolatos legfontosabb kérdésekről, de mivel ez egy tényleg nagyon fontos terület, ezért még egyszer, ezúttal kicsit részletesebben is megtárgyaljuk ezt a témakört, Windows-os PC platformon, Chrome és Firefox böngészők esetében teljes körűen, illetve Android - Chrome párosítás esetében érintőlegesen. Igen, ezúttal is úgy, hogy tablet, illetve okostelefon felhasználók is érdemi információt kaphatnak kérdéseikre.
Nem is húzom tovább a bevezetőt, vágjunk a dolgok közepébe!

Jelszavak választása

Ma már a regisztrációk alkalmával sokszor maga a webhely is jelzi, ha nem elég erős a jelszavunk, így azt gondolnánk, hogy nem tudunk rosszat megadni. Sajnos azonban ez nincs így, mert vannak rossz felhasználói szokások, amelyeket a fiókokat feltörni szándékozók is ismernek. A leggyakoribb hiba az, hogy személyünkhöz kötődő jelszavakat adunk, mint például unokánk, feleségünk neve + születési dátuma. De akkor hogy tudjuk megjegyezni mégis a jelszavunkat, ha nem személyünkhöz kötődik? Válasszunk olyanokat, amit más bizonyára nem tud már, és abból kombináljunk kettőt. Lássunk egy példát! Édesanyánk neve mondjuk Elvíra, és 1926-ban született az édesapánk. Ezek kombinálásából alkothatunk egy E6l2v9í1ra! jelszót, amit mi bármikor tudunk reprodukálni, de másnak még véletlenül sem fog eszébe jutni, hogy anyukánk nevét, és édesapánk születési dátumát visszafelé, betűnként kombinálja. Ha mindezt még megspékeljük egy speciális karakterrel is (mint az a példában szerepel), akkor kaptunk egy remek, ugyan számunkra sem meg jegyezhető, de bármikor újraalkotható jelszót.

Jelszavak letárolásának kérdése

Mint azt valószínűleg tapasztaltuk már, amikor belépünk egy-egy jelszóval is védett oldalra, akkor a böngészők megkérdezik, hogy a jelszó letárolásra kerüljön-e. Nos, lehetőleg ne mentsük el jelszavainkat, csak a kizárólag személyesen használt eszközeinken (okostelefonunkon, otthoni gépünkön), akkor is inkább csak akkor, ha azokba csak azonosítás után tudunk belépni. Munkahelyi gépünkre semmi esetre sem tároljuk le jelszavainkat.
A jelszavak letárolására vonatkozó kérdés egyébként ki is kapcsolható, mint ahogy az is megadható, hogy bizonyos webhelyeken sose tegyenek fel ilyen kérdést a böngésző.

Tárolt jelszavak megtekintése és törlése

Chrome böngésző esetén annyi csak a dolgunk, hogy a böngésző ablakának jobb felső sarkában kattintsunk / koppintsunk rá a képen bekarikázott ikonra, majd válasszuk a "Beállítások" opciót.

Windows alatt futó gépen ezután még menjünk le a beállítási lehetőségek legaljára, majd kattintsunk rá a "Speciális beállítások megjelenítése" elemre.
Windows alatt itt kell a többi beállítást kérni

Ezután keressük meg, a jelszavak kezelésével foglalkozó elemet (elemeket), és nyissuk meg az azok részleteit mutató újabb oldalt. Windows-os gépnél kattintsunk rá a "Jelszavak és űrlapok" szakaszban a "Jelszavak kezelése" elemre, míg Android esetében (okostelefon, és táblagép általában így működik) pedig koppintsunk rá a "Jelszavak mentése" opcióra.
Windows alatt itt kell a jelszavak kezelését kérni

Android alatt it kell a jelszavak kezelését kérni
Windows esetén ekkor egy ablakban meg fog jelenni az összes letárolt jelszavunk, mégpedig táblázatos formában, webhely címe, felhasználónév és jelszó adatokkal. Maga a jelszó nem lesz elolvasható csak akkor, ha rákattintunk, majd kérjük a jelszó megjelenítését. Ha jelszóval védett a Windows fiókunk, akkor még a bejelentkezési jelszavunkat is meg kell adnunk. A jelszó törléséhez csak a jelszó sorának végén lévő x-re kell kattintani.
Jelszavak kezelése Windows alatt
Android esetén is látszani fognak természetesen a letárolt jelszavak, melyek kezeléséhez itt rá kell koppintani a kezelni kívánt elemre, majd a kapott oldal alján a "Törlés" feliratra, amennyiben törölni akarjuk a jelszót. A jelszó megtekintése itt olyan egyszerűen nem oldható meg, mint a Windows esetében, de erre általában nincs is szükségünk.
Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése