2016. május 19., csütörtök

Nem baj, ha nem tudsz jól gépelni

Amennyiben hosszabb szöveget kell bevinniük a számítógépükbe, sokan szenvednek attól, hogy nem tudnak megfelelő szinten gépelni. Nos, ma már ez sem jelent gondot, mivel a Google Dokumentumok erre a problémára is megoldást kínál: nekünk csak jól érthetően be kell olvasnunk a begépelésre szánt szöveget. A többi a számítógép dolga.
A Google Dokumentumokhoz mindenki hozzáfér, akinek van G-mail címe.

A Google Dokumentum indítása

Amennyiben a Google Dokumentum szövegszerkesztőt szeretnénk használni, akkor annyi csak a feladatunk, hogy:
  • a Google keresőoldalának a jobb felső sarkában rákattintunk a Google alkalmazások ikonra,
  • kiválasztjuk a Google Drive elemet,
  • a szokásos módon bejelentkezünk felhasználónév jelszó párosunkkal (ugyanazzal, mint amit a G-mail programhoz használunk),
  • rákattintunk az gombra a bal oldalon,
  • a "Dokumentum" elemet választjuk.

Szöveg diktálása

Gépelés helyett diktálni a következő módon lehet:

  • kattintsunk az "Eszközök" menüre, majd a "Hangvezérelt írás" elemre, vagy nyomjuk meg a Ctrl + Shift + S (Sound) billentyűkombinációt,
    Ezeket a menüpontokat kell kiválasztanunk
  • a megjelenő mikrofon képére kattintsunk rá,
  • jól érthetően diktáljuk a begépelendő szöveget.
Első alkalommal a gép visszakérdez, hogy engedélyezzük-e a mikrofon használatát, amire válaszoljunk az "Engedélyezés" gomb megnyomásával.
Ezt csak első alkalommal kell engedélyeznünk
Ha a képernyőn egy olyan hibaüzenet jelenik meg, mely szerint a Google DOCS nem tudja bekapcsolni a mikrofont, akkor teszteljük le a mikrofonunkat. Az fontos, hogy a Chrome böngésző indításakor már legyen aktív a mikrofon!
Hárítsuk el a hibát, de a böngészőt is indítsuk újra
Elvileg a program alkalmas a kijelölések, formázások hangvezérléssel történő használatára is, de csak angol utasításokkal. Nekem ez még nem jött össze, valószínűleg némi tájszólással mondtam az utasításokat.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése