2016. március 28., hétfő

Összehasonlítások

A mai napon arról lesz szó, hogy miként tudunk összehasonlítani dolgokat. Mégpedig két egészen különböző műfajban:
  • Wordben készített szöveges dokumentumokat, amire azoknak lehet nagy szüksége, akik gyakran készítenek forrásokból kivonatokat;
  • Két különböző mappában lévő fájlokat, amire előbb-utóbb mindenkinek szüksége lesz, ha a gépét intenzíven használja.

Word

A dolog roppant egyszerű:
  • nyissuk meg mindkét dokumentumot a Wordben (más ne legyen nyitva),
  • lapozzunk el a "Nézet" menüszalagra, majd kattintsunk rá a "Párhuzamos nézet" ikonra,
  • a párhuzamos görgetés (ami alatta van) automatikusan bekapcsolásra kerül.

Ezek után bármelyik ablakban állva görgetünk, a másik ablak tartalma pontosan ugyanúgy fog mozogni le- és felfelé. Ennyi az egész. Erre nyugodtan elmondható, hogy egyszerű, de nagyszerű.

Fájlok

Ez sem lesz sokkal bonyolultabb, de ehhez már egy segédprogramra lesz szükségünk. Mondjuk a Total Commanderre, aminek a legújabb 8.52A verzióját innét lehet letölteni.

Total Commander telepítése

A telepítése a szokásos, de a lépéseket azért képekben ismertetem (az első lépésről nem adok meg képet, mert lusta voltam lefényképezni a gépet, ezen csak engedélyezni kell a telepító futtatását):

Kattintsunk a "Következő" gombra
"Nem", majd "Következő"
"Következő"
"Következő"
"Következő"
El is készültünk

Mappák összehasonlítása Total Commanderrel

Maga az összehasonlítás úgy történik, hogy miután elindítottuk a Total Commander programot, a két ablakában meg kell nyitni a két összehasonlítandó mappát, amihez a következőket tegyük:
  • indítsuk el a programot, majd a kapott képernyőn nyomjuk meg a kívánt gombot,
Ez csak a nem regisztrált verzióban jelenik meg
  • válasszuk ki a megfelelő háttértárakat mindkét ablakban,
A listát nyissuk le, majd adjuk meg a háttértárat
  • a mappákat dupla kattintással tudjuk megnyitni (az "Asztalt" a "Users", azon belül megfelelő felhasználó, majd "Desktop" elemek kiválasztásával, a "Dokumentumokat" a háttértár kiválasztására szolgáló listából érjük el),
  • jelöltessük ki az eltérő fájlokat, amihez nyomjuk meg a Shift + F2 kombinációt
A különbségek kijelölésre kerültek
  • amelyik oldalon lévő különbségekkel tenni akarunk valamit, az legyen az aktív (váltani a Tabulátorral tudunk, vagy az egérrel az adott oldal egy üres helyére kattintva)
  • ha a másik oldalon lévő mappába át akarjuk a fájlokat másolni (mert onnét hiányoznak), akkor nyomjuk mag az F5 billentyűt, vagy az egérrel húzzuk át (és hagyjuk jóvá a másolást),
  • ha az aktív oldal tartalmából törölni akarjuk a kijelölt fájlokat, akkor nyomjuk meg a Delete, vagy az F8 billentyűt (és hagyjuk jóvá a törlést).
A Windows sajnos alapból nem alkalmas a mappák tartalmának összehasonlítására, ezért kell erre a célra a Total Commandert alkalmazni. Az igazság az, hogy a profik minden fájl és mappaművelethez ezt a programot alkalmazzák. Szuper, de olyan mint egy éles kés. Jó vele dolgozni, de nagy bajt is okozhat. Az összehasonlítással nagy bajt nem tehetünk, legfeljebb a törléssel. De, ez esetben is a "Lomtárba" kerül minden, amit a merevlemezről törlünk.


Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.


Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése